Yeni dönemde Kürtçe eğitim talebi: Kürt çocukları da anadillerinde şiir okuma hakkına sahip
Yeni eğitim-öğretim yılı bugün başladı. Diyarbakır, Batman ve Şırnak’ta “Anaokulundan üniversiteye kadar anadilde eğitim” talebiyle yapılan açıklamalarda, Kürtçenin resmi ve eğitim dili olması yönünde çağrıda bulunuldu.
MA’da yer alan habere göre, Mezopotamya Dili ve Kültürü Araştırma Derneği (MED-DER), Diyarbakır’ın Bağlar ilçesindeki Koşuyolu Parkı’nda “anaokulundan üniversiteye kadar ana dili eğitimi” talebiyle açıklama yaptı. MED-DER eski Eş Başkanı Rıfat Roni de çocukların anadillerinde eğitim görmesinin önemine dikkat çekerek, devlet yetkililerinin onların Kürtlere ve Kürtçeye yönelik yaklaşımlarını ve buna yönelik çabaların değerini kabul etmediğini kaydetti.
‘KÜRTÇE EĞİTİM DİLİ OLSUN’
Diyarbakır Kenti Koruma ve Dayanışma Platformu adına konuşan Abdusamed Ucaman, “Tüm tarafları halka destek olmaya, Kürt kültürüne ve diline önem vermeye çağırıyoruz. Halkımıza da dilini, kültürünü unutmamasını söylüyoruz” dedi. DBP Diyarbakır İl Eşbaşkanı Hayrettin Altun ise eğitimde gerektiği kadar Kürtçe öğretmen atanması gerektiğini belirterek, “Kürt dili toplumun dili olsun” dedi. öğretim ve resmi dil. Asimilasyon piyasada ve okulda resmi olarak işlemediği sürece devam eder. Biz Kürtler yıllardır bu zulmü kabul etmedik, bu görmezden gelinmeye karşı mücadele de mümkündür. “Bunu yapmaya devam edeceğiz” dedi.
MED-DER Müdürü Dilan Güvenç ise ortak açıklama yaparak, “Eğitim döneminin başlangıcı Kürt çocukları için de geçerlidir. Türk Temel Kanunu’nun 42’nci maddesine göre devlet okullarında Türkçe dışında herhangi bir ana dilde eğitim verilemez. Bu, milyonlarca Kürt çocuğuna Türkçe eğitimin dayatılması ve Kürt çocuklarının tıpkı Türkiye Cumhuriyeti’nin son yüz yılında olduğu gibi bir kez daha anadillerinde eğitim hakkından mahrum bırakılması anlamına geliyor. Milyonlarca Kürt çocuğu ezilecek, dilinden, hakikatinden, kimliğinden, kültüründen kopacak” dedi.
‘KÜRT ÇOCUKLARININ ANA DİLİNDE ŞİİR OKUMA HAKKI’
Anadilde eğitim hakkının uluslararası anlaşma ve bildirilerde yer alan temel bir hak olduğunu kaydeden Güvenç, “Bu anlaşmalar Kürt halkı için de geçerlidir. UNESCO, çocukların öğrenmesi için anadillerinde okumaya ve yazmaya başlaması gerektiğini söylüyor. Ayrıca dilbilimciler ve eğitimciler çocukların eğitime başlama çağında birden fazla dil öğrenebileceğini söylüyorlar” dedi.
TRT 6’yı, seçmeli dersleri ve üniversitelerde Kürtçe bölümleri açılmasını “Kürt halkının zamanını çalan, analizden uzak devlet politikaları” olarak tanımlayan Güvenç, “Milyonlarca Kürt çocuğu ana dilinde eğitim alıyor, kendi dilinde okuyor” kendi dilinde görür, hayallerini kendi dilinde görür, şiirlerini kendi dilinde okur, romanlarını kendi dilinde okur.” Bu hak tüm dünya çocuklarının olduğu gibi Kürt çocuklarının da hakkıdır. Bu, Kürt çocukları için ekmek, su, hava kadar değerli ve hayati olan hukuki, temel, insani ve evrensel bir haktır. “19. yüzyılda Kürt halkına yönelik baskı politikalarıyla yürütülen, Kürt halkını inkar eden, yok sayan bu tutuma karşı seslerini yükseltmeye çağırıyoruz. Bu ülkede Kürtçe anaokulundan itibaren resmi ve eğitim dili olmalıdır. Üniversiteye. Kürt halkı Kürt dilinin korunması çabasından vazgeçmeyecektir” dedi.
‘KÜLTÜRÜMÜZ VE DİLİMİZ RUHUMUZDUR’
Şırnak’ın Cizre ilçesinde Birca Belek Dil ve Kültür Derneği tarafından yapılan açıklamada, “Dilimiz şerefimizdir, ana dilimizde eğitim istiyoruz, kültürümüz dilimiz ruhumuzdur” pankartı açıldı. Basına açıklama yapan dernek eşbaşkanı Cahit Akhil, Kürtçenin eğitim ve anadil olması talebini dile getirdi.
Batman’da Arî Dil İlimleri ve Kültür Derneği (ARI-DER) tarafından Yılmaz Güney Parkı’nda yapılan açıklamaya TJA, Barış Anneleri Derneği, Batman Emek ve Demokrasi Platformu üyeleri, HDP, DBP, Yeşil Sol Parti, ÖHD, Batman Barosu yöneticileri katıldı. . .
DBP: DİLİMİZ ONURUMUZdur
Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), 2023-2024 eğitim öğretim yılına ilişkin yazılı açıklama yaparak Kürtçe eğitim talebine vurgu yaptı. Anadilde eğitim Kürt çocuklarının hakkı olduğu gibi dünya çocuklarının da hakkıdır. Kürt çocukları için ekmek, su, hava kadar değerli ve hayati olan hukuki, temel, insani ve kozmik bir haktır. Başta ebeveynler olmak üzere tüm Kürt halkı, Kürt diline yönelik inkar ve asimilasyon politikalarına sessiz kalmamalıdır. Çocuklarımızı ve dilimizi korumak için sesimizi yükseltmeliyiz. “Dilimiz onurumuzdur.” (HABER MERKEZİ)