Yaşam

Saraçhane Arkeoloji Parkı’nda Bulunan Pan Heykeli

Aziz Polyeuktos Kilisesi’nin bulunduğu Saraçhane Arkeoloji Parkı’nda başlatılan kazı çalışmalarında, 2 metre 60 santimetre derinlikte dolgu yapılan toprakta mermerden bir Pan (Antik Yunan Mitolojisinde çoban ve sürü tanrısı) heykeli bulundu. . 20 santimetre yüksekliğinde, 18 santimetre genişliğindeki heykel, Arkeoloji Müzeleri Müdürlüğü tarafından alınarak müze deposuna yerleştirildi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden (İBB) yapılan açıklamaya göre, St. Polyeuktos Kilisesi’nin bulunduğu Saraçhane Arkeoloji Parkı’nda 8 Haziran 2022’de başlayan kazı çalışmaları İBB Miras ekiplerince devam ediyor. 1 Nisan 2023 tarihinde yapılan çalışmalarda ana yapının kuzey yanlarında yüzeyden 1 metre derinlikte mermer bir erkek heykel modülü bulundu.

GÜNÜMÜZ KAZILARINDA ULAŞILAN PAN HEYKELİ

Kazıların yapıldığı ana yapının kuzeybatı tarafında, bugün yaklaşık 2 metre 60 santimetre derinlikte dolgu toprağında mermer bir Pan (Antik Yunan Mitolojisinde Çoban ve sürülerin tanrısı) heykel modülü bulundu. . 20 santimetre yüksekliğinde ve 18 santimetre genişliğindeki heykelin sol kolunun ve gövdesinin alt kısmının kırıldığı belirlendi. Heykelin Roma dönemine tarihlendiği sanılıyor.

Heykelin Arkeoloji Müzeler Müdürlüğü tarafından alınarak müze deposuna kaldırıldığı, gerekli bilirkişi incelemesinin ardından kesin tarihlendirmenin yapılacağı belirtildi.

MİTOLOJİDE ‘PAN’

Pan, Yunan mitolojisinde tarla, satirler (Antik Yunan mitolojisinde yarı keçi, yarı insan, ülke ve orman sahibi) ve çobanların tanrısı olarak kabul edilir. Bu betimleme Pan’ı doğayla doğrudan ilişkilendirdiği için pastoral bir niteliğe sahip olsa da, tüm mitlerde yarı keçi yarı insan olarak tasvir edilmesi onu ürkütücü bir figür haline getirmiştir. Öyle ki Pan, kırsal kesimde bir anda insanların karşısına çıkıp görüntüsüyle insanları korkutarak panik kelimesini ilham etti. Pan genellikle, bir çoban tanrısı olduğu için korkutucu imajıyla çelişen bir biçimde, flüt çalarak kırsalda dolaşan sempatik bir figür olarak tanımlanır. Ancak Pan, birçok kaynakta çığlık atarak düşmanlarını kaçırıp panikleme yeteneğine sahip olarak anlatılıyor.

Kaynak: ANKA / Kültür Sanat

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu