Teknoloji

Devasa bir Boeing uçağı bile içinde uçabiliyor: İşte dünyanın en büyük mağarası

2009 yılına kadar mevcut el değmemiş Vietnam’daki Hang Son Doong mağarası Tarihi yaklaşık 2 ila 5 milyon yıl öncesine, Pliyosen veya geç Miyosen’e kadar uzanır. 5 kilometre uzunluğunda mağara sistemi, 200 metre yüksekliğinde tavanlarvardır ve onu Dünya’da yapan da budur. onu şimdiye kadar keşfedilen en büyük mağara yapıyor.

Bu mağara o kadar büyük ki, Malezya’daki bir önceki “Dünyanın en büyük mağarası” olan Geyik Mağarası’ndan yaklaşık beş kat daha büyük. Ancak büyüklüğüne rağmen girişi ilk olarak 1991 yılında Hồ Khanh adlı yerel bir adam tarafından keşfedildi; Sonraki 18 yıl boyunca bir daha bulunamadı.

Nihayet 2009 yılında mağaranın bitki örtüsüyle kaplı girişini gün yüzüne çıkarmayı başardı. İngiliz Mağara Araştırma Derneği’nden bir ekipmağaranın etkileyici büyüklüğünü belgelemeyi başardı.

Vietnam kıyısındaki Phong Nha-Ke Bang parkında birden fazla keşfedilmemiş 150’den fazla kireçtaşı mağarası ve yer altı odası vardır. Parkın mağara sistemlerinin çoğu birbirine bağlıdır ve toplam 200 kilometrelik bir sistem oluşturur.

Son Doong’un ağ geçitleri 38.4 milyon metreküp hacme, 9 kilometre uzunluğa ve 198 metre genişliğe sahip. yani bir Boeing 747’nin düz uçabilmesi için yeterince geniş.Orman yoğun bir şekilde bitki örtüsüyle kaplı olsa da mağaranın girişi bile 50 metrelik etkileyici bir yükseklikte.

İçeride, yüz binlerce yılda mağaranın oluşumuna neden olan hızlı akan bir nehir var. Yağmur mevsimi boyunca bu nehir taşar ve kapsamlı sistemi doldurarak onu erişilemez hale getirir.

Ayrıca bu mağara 70 metre yüksekliğindedir, köpeğin eliDünyanın en büyük dikiti de dahil olmak üzere bazı etkileyici dikitlere ev sahipliği yapmaktadır.

Mağaranın inanılmaz atmosferinin yanı sıra, iki büyük obruk, normalde zifiri karanlık olan geçitler boyunca, üstteki ormanın mağaranın daha derinlerine yayılmasına izin veren tavan pencereleri oluşturmuştur. bu pencerelerden Dinozorlara Dikkat Edin“” olarak adlandırılan daha küçük olanın, son 500.000 yılda orman tabanının çok ağırlaşması ve çökmesi sonucu oluştuğuna inanılıyor.

Büyük ” Edam Bahçe 163 metre uzunluğunda ve çok daha kalın bir orman zeminine sahip. Bu düdendeki ağaçların boyu 30 metreyi aşıyor ve çoğu zaman mağarayı keşfedenlerin sık çalılar arasında kaybolmalarına ve yönlerini şaşırmalarına neden oluyor.

Bu obruğun içinde kuşlar, maymunlar ve yılanlar yaşar. Bölgedeki türlerin çoğu IUCN Tehdit Altındaki Türler Kırmızı Listesi’nde yer aldığından, mağaraların bu popülasyonlar ve muhtemelen şu anda keşfedilmemiş bazı cinsler için umut verdiği düşünülüyor.

Yağışlı mevsim taşkınlarına maruz kalmayan bakir bir geçit, mağaranın geri kalanı gibi mükemmel bir şekilde korunmuştur. 400 milyon yıllık fosillerle dolu bir halde bekliyor.

Bu etkileyici mağaranın tüm ihtişamı 2010 yılında National Geographic tarafından haritalanmıştır ve çevrimiçi olarak erişilebilir durumdadır. Tam bir sanal tur yapmak mümkündür.Ancak tüm mağara sisteminin sadece yüzde 30’unun keşfedildiği düşünülüyor.

2019 yılında bir grup İngiliz dalgıç mağaranın su altı geçitlerini keşfetmek için yola çıktı. Suyun yaklaşık 120 metre altında, mağaraya bağlanan ve 1 kilometre boyunca uzanan başka bir tünel keşfettiler. Bu bulgu, zaten devasa olan mağaranın önceden düşünülenden en az 1,6 milyon metreküp daha büyük olduğunu gösterdi.

Uzmanlar hala en içteki suyun nereye aktığını belirlemeye çalışıyorlar ve bu nedenle bazı araştırmacılar daha da büyük, keşfedilmemiş bağlantılı bir mağara olduğuna inanıyor.

pursaklarajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu